Ransomware, welke impact kan dit op uw bedrijf hebben?

Veel KMO’s onderschatten nog steeds de impact van cybercriminaliteit. Echter kan een aanval hiervan catastrofe gevolgen betekenen voor uw organisatie. Vorig jaar bleek ransomware de meest voorkomende manier van malware te zijn welke verband hield met inbreuk op bedrijfsgegevens. Maar hoe kan u uw bedrijf hier nu tegen beschermen? We leggen het graag uit.

Wat is ransomware?

Ransomware is kwaadaardige software dat uw systeem en / of bestanden gijzelt en nadien losgeld vraagt om hier terug toegang toe te verkrijgen. Het is een criminele manier om de toegang tot uw eigen gegevens te ontzeggen. De software gaat uw bestanden encrypteren, waardoor deze nog steeds op uw computer of server opgeslagen staan, maar net diezelfde encryptie maakt het onmogelijk om de inhoud hier nog van te raadplegen. Doordat elke encryptie een unieke decryptiecode heeft, welke alleen gekend is bij de daders, is het dus onmogelijk om de bestanden terug in oorspronkelijke staat te verkrijgen, tenzij u natuurlijk ingaat op het losgeld welke de daders vragen. Echter ook hier staan vaak vraagtekens bij en dus is het betalen van losgeld niet per se een garantie op een oplossing.

Hoe komt ransomware op mijn systemen terecht?

Er zijn verschillende manieren waarop uw systeem geïnfecteerd kan worden. Een vaak voorkomende manier is bijvoorbeeld via mail. Ook de hackers proberen innovatief te zijn en doen zich vaak voor als een betrouwbare verzender. Hierdoor is het vaak niet onmiddellijk duidelijk dat er schadelijke software aan desbetreffende mail verbonden zat.
Op dat moment is het kwaad geschiedt en duurt het vaak enige tijd alvorens u hiervan de gevolgen ondervindt. 

Enkele cijfers en waarom beter voorkomen dan genezen?

Dat ransomware aanvallen big business zijn, bewijzen de cijfers. Zo koste deze kwaadaardige aanvallen vorig jaar wereldwijd 75 miljard $ aan bedrijven en was de gemiddelde kost per ransomware aanval 133.000$. Elke 14 seconden is een nieuwe organisatie slachtoffer van een cyberaanval. Tegen 2021 zou dit zelfs oplopen tot elke 11 seconden. Elke maand worden er 1.5 miljoen onveilige websites opgestart met als enig doel u en uw organisatie schade toe te richten. Deze cijfers tonen een pijnlijke maar duidelijke trend namelijk dat deze manier van gegevensdiefstal heel actueel is en dit nog enige tijd zo zal blijven.

Wat kan je nu doen om dit te voorkomen?

Preventie is de beste strategie. Door verschillende maatregelen te implementeren kunnen we de kans dat ransomware zijn weg vindt in uw netwerk aanzienlijk verkleinen. Comit zal met u samenwerken om trends te herkennen en uw medewerkers te trainen. Door op regelmatige tijdstippen externe back-ups van uw data te nemen en een frontlinie te plaatsen tussen uw bedrijf het internet behoudt u, en niet de hackers, de controle. Wij kunnen u helpen met een ransomware strategie op te stellen en de kosten hiervan te voorspellen.

Zoiets overkomt mij toch niet?

Laat er geen twijfel over bestaan, iedereen is een potentieel slachtoffer. Of u nu een eenmanszaak bent of lid van een multinational,elk bedrijf ongeacht de grootte behoort tot de doelgroep van de hackers. Het is daarom uitermate belangrijk om uw organisatie en zijn mensen hiertegen te beschermen. Comit engageert zich om hier een adviserende en uitvoerende rol in te spelen. U herinnert zich vast nog wel het bedrijf Picanol, welke meerdere weken hinder heeft ondervonden naar aanleiding van een ransomware aanval. Comit heeft als doel te voorkomen dat uw bedrijf de volgende Picanol is.

 

Samen een ransomware plan opzetten?