Uw IT omgeving onder druk: 5 Tips om u beter te beveiligen.

Ondertussen leven we reeds zowel persoonlijk als in bedrijf samen met het Coronavirus. Nu een 3de golf haast onvermijdelijk lijkt, wordt het ook weer extra oppassen voor de nakende nieuwe stroom van online dreigingen. Maar hoe kan je jezelf en je medewerkers hierin het best ondersteunen en beschermen?

5 Tips om de kans van online cybercriminaliteit drastisch te minderen.

  1. Installeer de basis beveiligingstools. Zorg dat elk bedrijfstoestel is uitgerust met een up-to-date antivirus en dat de laatste online updates op vastgestelde tijdstippen worden geïnstalleerd. Plaats een firewall tussen uw internet en lokale netwerk om zo internetverkeer te kunnen sturen en scannen op potentiële dreigingen. Ook multifactor authenticatie (MFA) zorgt voor een extra laag van authenticatie om bepaalde bedrijfsdata te kunnen benaderen.
  2. Identificeer, lokaliseer en controleer risico’s. Stel een accuraat en transparant securityplan op en bepaal daarin hoe met bedrijf kritische data moet worden omgegaan. Voorbeelden van zaken die in zo’n securityplan worden opgenomen zijn bijvoorbeeld: Hoe worden toegangsrechten bepaald? Is er een wachtwoordbeleid? Wat zijn de afspraken m.b.t. Wifi en thuiswerk? Hoe gaan mensen om met mails van onbekende bronnen?
  3. Maak op regelmatige en vastgelegde tijdstippen een back-up van uw gegevens. Zorg dat deze geautomatiseerd en de klok rond een betrouwbaar medium zijn indien er gegevensverlies zou plaatsvinden. De tijd dat een externe schijf met een kopie voldoende was, behoort tot het verleden.
  4. De meeste ransomware wordt de dag van vandaag overgedragen via mailverkeer. U kan zich hier tegen wapenen door een ATP (advanced threat protection) of Antispam oplossing te implementeren. Deze scanned alle mails op potentieel gevaar alvorens deze in uw mailbox worden afgeleverd. Zo voorkomt het in vele gevallen dat ongewenste mails toch tot bij u geraken en vermindert het risico op ongewild dataverlies.
  5. Leidt uw mensen op. Maak hen bewust van de risico’s die gepaard gaan met online werken. Eens zo vaak merken we dat de ketting maar zo sterk is als zijn zwakste schakel. Bespaar daarom koste nog moeite om uw mensen matuur te laten omspringen met de voor- en nadelen van internet. Zijn ze toch niet zeker over bepaalde zaken? Maak hen dan attent dat uw IT partner hen kan begeleiden vanuit een ondersteunende en adviserende rol.

Benieuwd hoe wij uw organisatie hierin kunnen ondersteunen?

1 Comment

Comments are closed.