Cybercriminaliteit, hoe voorbereid is uw bedrijf?

Cybercriminaliteit is geen nieuw fenomeen, het bestaat al geruime tijd maar steekt de voorbije maanden opnieuw zwaar de kop op. Geheel onverwacht is dit niet. Zowel in privé als werksfeer zijn we steeds meer afhankelijk van technologie om onze dagdagelijkse taken uit te voeren. Cybercrime omvat alle misdaadpraktijken of aanvallen met en gericht op IT.
Het doel is om waardevolle informatie te stelen of gijzelen.

In een vorig blogbericht hebben we reeds enkele tips aangekaart om uzelf en uw bedrijf te wapenen tegen de steeds agressiever wordende internetcriminelen. Via dit blogbericht willen we daar echter nog iets dieper op ingaan.

De meest gangbare vormen van cybercriminaliteit

De dag van vandaag zijn er verschillende manieren waarop criminelen trachten toegang te krijgen tot uw data. Door de complexiteit en vaak ook de originaliteit waarop men tracht u in de val te lokken, merken we dat het de dag van vandaag als maar moeilijker wordt om het kaf van het koren te scheiden. We sommen daarom graag de meest gebruikte tactieken voor u op.

  1. Virus
    Een virus is allicht het meest gekend door zijn historiek. Het is kwaadwillige software bedoelt om uw systeem onstabiel te maken. Deze vorm van cybercriminaliteit richt zich vooral op het individu en zijn / haar toestel.
  1. Malware / Ransomware
    Malware & Ransomware is de dag van vandaag een van de populairste vormen van cybercriminaliteit. Het is net zoals een virus, kwaadwillige software met als doel uw bedrijfsdata te gijzelen of beschadigen. Om deze dan terug beschikbaar te maken wordt er losgeld gevraagd. Dit kan afhankelijk van de impact tot gigantische bedragen oplopen, waarbij er geen garantie gegeven kan worden op een volledig terug werkend systeem. Vaak
  1. Phising
    Phising is een vorm van cybercriminaliteit waarbij de criminelen zich voordoen als een betrouwbare instantie. Via mail, whatsapp of andere communicatiemiddelen tracht men logingegevens, creditcardinformatie of andere persoonlijke informatie te vergaren.

Hoe met cybercriminaliteit omgaan?

Bedrijven richten zich de dag van vandaag meer en meer op digitalisering van hun data. Dit fenomeen onderstreept natuurlijk het belang van IT en zijn beschikbaarheid. Vroeger was IT onderdeel van de business, waarbij vandaag IT vaak dé business is.

Veranderingen binnen de structuur en werking van uw bedrijf brengen naast vele voordelen ook enkele nadelen met zich mee. Het is daarom van belang om samen met uw IT partner een plan op te stellen en de juiste tools te implementeren om het risico van cybercriminaliteit te beperken. Dit in combinatie met bewustwording en opleiding van uw medewerkers kan de kans aanzienlijk (tot wel 91%) verminderen dat u ooit slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

Wie zijn wij?

Comit is een jong gedreven bedrijf opgericht in 2017 dat inspeelt op de huidige trends binnen het IT landschap.
Door onszelf continu op te leiden zijn we steeds mee met de laatste technologieën en implementeren we deze ook op dagelijkse basis bij onze klanten. Ons doel bestaat eruit om een veilige en transparante IT omgeving te installeren, beheren en onderhouden bij onze klanten. Proactief beheren en onze klanten bewust maken van werkpunten en hiermee aan de slag gaan zijn voor ons dagelijkse kost.
Beschikbaarheid en veiligheid zien wij als de huidige standaard.

Samen een actieplan opstellen?